Czy botanicy to ludzie niespełna rozumu?
Dlaczego mylą banany z jagodami?
Po prostu w botanice jagoda to nazwa pewnego typu owoców. Są to owoce o delikatnej skórce (perykarp), których niemal całe wnętrze wypełnia mięsista tkanka (mezokarp), a w niej znajdują się, zwykle licznie, nasiona.
U banana hodowlanego te nasiona się nie wykształcają, więc ich po prostu nie widzimy. Dla przykładu poniżej jak powinny wyglądać nasiona banana, na takich nasionach można sobie zęby połamać. :oo
Borówki, zwane potocznie jagodami, też wykształcają taki typ owocu (uff, całe szczęście!). W miękkim miąższu możemy u nich znaleźć małe twarde ziarenka.
Co jeszcze możemy nazwać jagodą?
Owoce winogron, pomidorów, ogórka, żurawiny, a także… arbuza i dyni (choć u nich wewnętrzna tkanka nie jest tak jednorodna, a skórka twarda).
Hmm… pomyślmy, co ma jeszcze miękkie owoce z licznymi nasionkami…
Poziomki, maliny, truskawki?
Ale nie, to nie są jagody… to już całkiem inna historia :)
Skrytek Polny i Wyczyniec Łąkowy
O matko! Teraz już zupełnie nie wiem co jem! ;)